A szemfáradtság lehetséges okai és kezelése

A szemfáradtság lehetséges okai és kezelése

A szemfáradtság sokakat érintő probléma. Kialakulásáért leggyakrabban a képernyő előtt töltött túl hosszú idő tehető felelőssé, de más okok is állhatnak a háttérben. Melyek a szemfáradtság leggyakoribb okai, tünetei? Mit tehet, ha ezeket tapasztalja? - cikkünkből megtudhatja.

Mi az a szemfáradtság?

A szemfáradtság gyakran jelentkezik, ha hosszú ideig koncentrálunk valamire, például számítógépünk képernyőjére vagy vezetés közben az útra. A szemfáradtság tünetei általában könnyen kezelhetők, de az esetek jó részében érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Melyek a szemfáradtság tünetei?

Az alábbiakban összegyűjtöttük a szemfáradtságra utaló jeleket. Amennyiben ezeket tapasztalja, érdemes mielőbb felkeresni kezelőorvosát. 

Szemfáradtság tünetei:

  • homályos látás
  • piros, száraz, égő szemek
  • idegentest-érzés (mintha valami lenne a szemben)
  • nyomás érzése a szemgolyók mögött
  • súlyosabb esetekben fejfájás
  • kettős látás
  • szédülés

A szemek nemcsak a fáradtság, hanem irritáció hatására is kipirosodhatnak. A nagyvárosok szmogos levegője, de a dohányfüst is kiválthat ilyen hatást.

A szemfáradtság okai

A fáradt szem fenti tüneteinek hátterében többféle tényező állhat. A lentiekben néhány potenciális okot soroltunk fel.

Rossz szemüveg

A súlyosabb tüneteket gyakran a nem megfelelő dioptriájú szemüveg okozza. Ebben az esetben mind a sugárizom, mind az agy látásért felelős régiói próbálnak kompenzálni, így extra terhelésnek vannak kitéve. Egy idő után ezek elfáradnak, és jelentkeznek a fáradt szemre jellemző tünetek.

Képernyők, olvasás és vezetés

A sugárizmokat nemcsak a rossz szemüveg terhelheti túl. Ha hosszú ideig nézünk azonos távolságra, ugyanúgy elfáradhatnak a szemizmok. Ez általában a képernyők nézése, ritkábban olvasás és vezetés során következik be. Sokak számára elkerülhetetlen a különféle számítógépek és okos eszközök használata. Az evolúció során azonban sem a testünk, sem a szemeink nem ehhez adaptálódtak. Hanem ahhoz, hogy állandóan mozogjunk, és közben a szemeink folyamatosan váltogassanak a különböző távolságokra történő fókuszálás között.  Emiatt, ahogy a nyakunk be tud állni, a sugárizmaink is „elgémberednek”, a fentiekben felsorolt tünetekhez vezetve. A rosszul beállított képernyő, a nem megfelelő megvilágítás vagy fényerő-beállítás szintén súlyosbíthatja a szemfáradtságot.

A pislogás hiánya

A képernyők nézése nemcsak a sugárizmot fárasztja el. Egy másik probléma is gyakran előáll - elfelejtünk ugyanis pislogni. A pislogás pedig igen fontos, hiszen ezzel frissítjük fel a szemet borító könnyfilmet. A könnyréteg nemcsak védi a szemet, az oxigénellátásban is kulcsszerepet játszik. A szaruhártya sejtjei a levegőből nyerik az oxigént, amely a könnyfilmbe oldódva jut el hozzájuk. A könnyfilm elvékonyodása esetén ez a folyamat nehezen megy végbe, ezt a kötőhártya vérerei kitágulva igyekeznek kompenzálni és piros, véreres és fáradt lesz a szem.

Háttérbetegségek vagy hormonális problémák

Bár ritkábban, de előfordulhat, hogy a fáradt szemek mögött betegség vagy hormonális probléma áll. Ha a szemfáradtság már hosszabb ideje fennálló, és nem reagál a bevett kezelési módokra, ezeket a lehetőségeket is meg kell vizsgálni.

Mit tehetünk a szemfáradtság ellen?

Gyakran felmerülő kérdés: mit tehetek a szemfáradtság ellen? A szemfáradtság megfelelő kezeléséhez ajánlott konzultálni szakorvossal. Egy szemész nemcsak széleskörű tájékoztatást tud adni, hanem az esetleges háttérbetegségekre is fényt tud deríteni.

Ha gyanús, hogy a tünetek mögött rossz szemüveg áll, érdemes látásvizsgálatot is elvégezni.

A száraz szem kezeléséhez sokszor különféle szemcseppeket és műkönnyeket is gyakran felírnak. Ezek a készítmények segítenek a szemek nedvesen tartásában és csökkentik az irritációt.

Tippek, tanácsok a szemfáradtság ellen

A fenti kezelési lehetőségeken túl néhány tanács megfogadásával is sokat javíthatunk szemeink állapotán.

Alkalmazzuk a 20-20-20-as szabályt!

A szabály egyszerű: ha huzamosabb időt töltünk képernyő előtt, 20 percenként fókuszáljunk 20 másodpercig egy legalább 20 lábra (körülbelül 6 méterre) lévő tárgyra. Ez segíteni fog a sugárizmainknak ellazulni.

Figyeljünk oda a munkakörnyezetünkre!

Bizonyosodjunk meg róla, hogy a monitor a megfelelő magasságban van (szemmagasságban vagy kicsit alatta). Ügyeljünk a helyiség megfelelő megvilágítására, és hogy a monitoron ne tükröződjön vissza fény. A betűméretet szintén érdemes nagyobbra állítani.

Ha úgy érzi, szüksége lenne egy látásvizsgálatra, ahol a szemfáradtsággal kapcsolatban is konzultálhat szakembereinkkel, foglaljon időpontot!

Város vagy irányítószám megadása

További bejegyzések

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került